Hoppa till huvudinnehåll

Världsmiljödagen firas varje år över hela världen den 5 juni. Det är en global kampanj som instiftades på FN:s miljövårdskonferens i Stockholm 1972. Syftet är att öka kunskapen och mobilisera handlingskraft kring aktuella miljöfrågor. Dagen arrangeras av FN:s miljöprogram UNEP, varje år med ett specifikt tema och ett nytt värdland.

Årets tema för Världsmiljödagen 2022 är Only One Earth – In harmony with nature, eller En enda jord – att leva hållbart i samklang med naturen. Temat belyser vikten av att leva hållbart i samklang med naturen och möjligheter att ställa om till renare, grönare livsstilar.


Vattenhallen bjuder på följande aktiviteter under helgen 4-5 juni, 2022. 
 

  • Guidade turer i vår utställning ”Jorden och klimatet genom tiderna
  • Enkla klimatlaborationer
  • Bygg din fågelholk
  • Lördagen den 4 juni, kl. 13.00 kan du se Kemishowen och lära dig mer om hur kemin påverkar vår miljö.
  • Söndagen den 5 juni kan du se vår populära luft och vatten-experimentvisning med fokus på miljön.
  • Planetarievisningar lördag-söndag 
    14.00 Solen är en levande Stjärna
    14.45 Korallrevens värld 
     

Besök Hyltemossa forskningsstation - lördagen den 4 juni, kl. 13.00 - 15.00 

Hyltemossa station är en av flera ICOS -stationer där olika väderdata samlas in för att bland annat kunna ställa prognoser inför framtida klimatförändringar. Välkomna till en härlig naturupplevelse samtidigt som ni får ta del av forskning, som bedrivs på Hyltemossa på lördagen den 4 juni kl. 13.00 - 15.00 

Anmäl ditt deltagande till kontakt@vattenhallen.lu.se

 

Digitala aktiviteter:

  • Vik vår globala målen-loppa och utmana en vän
    Ladda ner mallen, klipp ut och vik ihop din loppa! Fyll därefter i förslag på vad ni kan göra för att bidra till åtta av de FN:s 17 globala mål. Utmana din kompis och utför uppdraget tillsammans. 
  • Prova på miljödataprogrammering Koll på Kol 
    Se en digital presentation och testa på att göra dina egna analyser av klimat- och miljödata. Passar för 15 år och uppåt.
  • Bidra till den biologiska mångfalden!
    Se vår instruktionsvideo om hur du kan gör din egen fröbomb eller ett insektshotell. 
     

I samband med Världsmiljödagen erbjuder vi en aktivitet på distans för skolor:

  • Miljödataprogrammering för skolklass -i denna workshop får ni testa på att Python-programmera genom att lösa olika uppdrag kopplade till Keelingkurvan - världens äldsta serie av koldioxidmätningar. Ni kommer även få se en presentation av en forskare, få veta mer om miljödata och klimatet samt avsluta med ett quiz! 
    Onsdag 1/6 och torsdag 2/6 kl. 10.00 - 11.00 för skolklasser ( åk 8-9 och gymn )
    Anmäl er via mail till Ida Rasmark 
     
  • Miljödataprogrammering för lärare - i denna workshop får ni testa på olika programmeringsuppdrag kopplade till miljön och klimatet. Vi utgår från hemsidan ”LU miljödataprogrammering” och visar hur ni kan använda detta i er undervisning. 
    Torsdag 2/6 kl. 16.00 - 17.30 distanskurs för lärare ( åk 7-9 och gymn) 
    Anmäl er via mail till Ida Rasmark


Globala målen-loppa

Vik vår globala målen-loppa och utmana en vän

Ladda ner mallen, klipp ut och vik ihop din loppa! Fyll därefter i förslag på vad ni kan göra för att bidra till åtta av de FN:s 17 globala mål. Utmana din kompis att välja en siffra och utför uppdraget tillsammans.  

Globala målen loppan, mall (pdf 5 MB, ny flik)  

ExperimentExpressen kommer att finnas i Botaniska trädgården, lördagen den 7 maj 13.00-16.00 för er som vill bygga era loppor på plats med hjälp av våra studentguider. 
 

Se en instruktionsfilm genom att klicka på loppan-bilden. 


Koll på Kol – digitala självinstruerande aktiviteter

Vi har skapat programmeringsaktiviteter som gör stora datamängder lättillgängliga och låter användaren göra sina egna analyser av klimat- och miljödata. I detta program kommer du att få skrapa lite på ytan av dessa aktiviteter. Ingen av aktiviteterna kräver någon förkunskap.


Obs! du behöver ett google-konto för att kunna öppna denna aktivitet.


Bidra till den biologiska mångfalden!

Innan våren ordentligt satt fart kan det vara svårt för småfåglar att hitta mat, hjälp våra djurvänner på traven. Glöm inte våra insekter, de behöver fler platser att kunna bo och övervintra på. Se vår instruktionsvideo om hur du kan göra din egen fröbomb eller ett insektshotell, lycka till! 
Klicka på en bild och se en YouTube-video (ny flik):