PLANETARIET I LUND

Idag lever många av oss i eller nära städer som gör det svårt att hitta en tillräckligt mörk plats för att kunna betrakta stjärnhimlen så som våra förfäder gjorde. Stjärnor, planeter och Vintergatans svagt lysande band  försvinner i skenet från gatulampor och annan ljusförorening. Men här i Planetariet finns stjärnhimlen kvar och vi kan sätta oss bekvämt och beundra den (även dagtid).

Planetariet har funnits i Lund i över 40 år, först som en del av Lunds Observatorium nere i Stadsparken, sen flyttade den med Institutionen för astronomi upp till Sölvegatan 27. Sedan 2010 hittar du Planetariet inne i Vattenhallen Science Centers stora experimenthall. 

Den optomekaniska GOTO projektorn har ersatts med modern digital teknik som kan simulera stjärnhimlen i olika våglängder och som gör det möjligt för oss att flyga ut i rymden.  Vi kan välja att landa på avlägsna planeter och betrakta stjärnor och galaxer därifrån. 

Alla visningar sköts av astronomer från Institutionen för astronomi och teoretisk fysik, Lunds universitet, som gärna svarar på dina frågor om rymden.

Vecka 20

Lördag - söndag 21 - 22 maj

14.00 Gränslös nyfikenhet 

14.45 Allt som ögat ser 

Vecka 21

Lördag - söndag 28 - 29 maj

14.00 Vi är astronomer

14.45 Från Jorden mot Universum 

Vecka 22

Lördag - söndag 4 -5 juni - Världsmiljödagen firas i Vattenhallen

14.00 Solen är en levande stjärna 

14.45 Korallrevens värld 

 

Planetariet i Vattenhallen är ett samarbete mellan Naturvetenskapliga fakulteten, Institutionen för Astronomi och Teoretisk fysik och Lunds Tekniska Högskola.

Biljetter

Köp biljett till en visning. Inträdesbiljett till Vattenhallen krävs.

The Meridian

Astronomi Podcast (in English)

An insight into the life and work of our astronomers. 

Sidansvarig: Vattenhallen Science Center | 2022-03-01