PLANETARIET I LUND

Helgvisningar V49

 
Lördagen 11 december

14.00  Vi är astronomer

14:45  Universums mörka hemlighet

Söndagen 12 december

14.00   Vi är astronomer

14:45  Universums mörka hemlighet

Helgvisningar V50


Vecka 52 - 01 : Jullovsvisningar

27 - 30 december 2021 samt 2 - 9 januari 2022

13.15 Gränslös nyfikenhet

14.00 Korallrevens värld

14.45 Universums mörka hemlighet

Please contact Vattenhallen in advance if you would like to request a show in English, to be added to the schedule.


Idag lever många av oss i eller nära städer som gör det svårt att hitta en tillräckligt mörk plats för att kunna betrakta stjärnhimlen så som våra förfäder gjorde. Stjärnor, planeter och Vintergatans svagt lysande band  försvinner i skenet från gatulampor och annan ljusförorening. Men här i Planetariet finns stjärnhimlen kvar och vi kan sätta oss bekvämt och beundra den (även dagtid).

Planetariet har funnits i Lund i över 40 år, först som en del av Lunds Observatorium nere i Stadsparken, sen flyttade den med Institutionen för astronomi upp till Sölvegatan 27. Sedan 2010 hittar du Planetariet inne i Vattenhallen Science Centers stora experimenthall. 

Den optomekaniska GOTO projektorn har ersatts med modern digital teknik som kan simulera stjärnhimlen i olika våglängder och som gör det möjligt för oss att flyga ut i rymden.  Vi kan välja att landa på avlägsna planeter och betrakta stjärnor och galaxer därifrån. 

Alla visningar sköts av astronomer från Institutionen för astronomi och teoretisk fysik, Lunds universitet, som gärna svarar på dina frågor om rymden.


Planetariet i Vattenhallen är ett samarbete mellan Naturvetenskapliga fakulteten, Institutionen för Astronomi och Teoretisk fysik och Lunds Tekniska Högskola.

Biljetter

Köp biljett till en visning. Inträdesbiljett till Vattenhallen krävs.

Sidansvarig: web@vattenhallen.lu.se | 2021-07-01