PLANETARIET I LUND

Sommarvisningar

Visningar under pass 1 (12:30-14:30)

12.40 The Sun - Our living star  (NEW! - in English) 

13.20 Solen är en levande stjärna  (NY VISNING!)

14.00 Korallrevens värld 

Visningar under pass 2 (15:00-17:00)

15.10 The Sun - Our living star  (NEW! - in English) 

15.50 Solen är en levande stjärna  (NY VISNING!)

16.30 Korallrevens värld
 


Idag lever många familjer i eller nära städer och detta gör det svårt att hitta en tillräckligt mörk plats för att kunna se stjärnhimlen så som våra förfäder betraktade den. Stjärnor, planeter ochVintergatans ljusa band över natthimlen försvinner bland ljuset från gatulampor och annan ljusförorening. Därför uppskattar vi alla att få komma in i Planetariet där stjärnhimlen visas upp på kupolen ovanför besökarna.

Planetariet har funnits i Lund i över 40 år, först som en del av Lunds Observatorium nere i Stadsparken, sen flyttade den med Institutionen för astronomi upp till Sölvegatan 27. Sedan 2010 hittar du Planetariet inne i Vattenhallen Science Centers stora experimenthall. 

Den optomekaniska GOTO projektorn har ersatts med modern digital teknik som kan simulera stjärnhimlen i olika våglängder och som gör det möjligt för oss att flyga ut till både planeter och avlägsna stjärnor och galaxer. 

Alla visningar sköts av astronomer från Institutionen för astronomi och teoretisk fysik, Lunds universitet.


Planetariet i Vattenhallen är ett samarbete mellan Naturvetenskapliga fakulteten, Institutionen för Astronomi och Teoretisk fysik och Lunds Tekniska Högskola.

Biljetter

Köp biljett till en visning. Inträdesbiljett till Vattenhallen krävs.

Kontakt

För övriga frågor mejla kontakt@vattenhallen.lu.se

Sidansvarig: web@vattenhallen.lu.se | 2021-07-01