Hoppa till huvudinnehåll

PLANETARIET I LUND

Visningar i planetariet:

Lördag 6 april

14.00 Stjärnor 

14.45  Solen är en levande stjärna

Söndag 7 april

13.00  From Earth to the Universe (in English) 

14.00  Stjärnor 

14.45  Gränslös nyfikenhet

Lördag 13 april

14.00  Korallrevens värld 

14.45  Från Jorden mot Universum

Söndag 14 april

13.00  Satelix (in English) 

14.00  Korallrevens värld 

14.45  Universums mörka hemlighet

 

Lördag 20 april

14.00  Från Jorden mot Universum

14.45 Satelix

Söndag 21 april

13.00  Expedition Reef! (in English)  

14.00  Från Jorden mot Universum

14.45  Korallrevens värld 

Lördag 27 april

14.00  Vi är astronomer

14.45 Gränslös nyfikenhet

Söndag 28 april

13.00  Out There! (in English)  

14.00  Vi är astronomer

14.45  Solen är en levande stjärna


Biljetter köper du på plats eller via Vattenhallens biljettshop. Notera att entrébiljett till Vattenhallen behövs också för att komma till Planetariet.Idag lever många av oss i eller nära städer som gör det svårt att hitta en tillräckligt mörk plats för att kunna betrakta stjärnhimlen så som våra förfäder gjorde. Stjärnor, planeter och Vintergatans svagt lysande band  försvinner i skenet från gatulampor och annan ljusförorening. Men här i Planetariet finns stjärnhimlen kvar och vi kan sätta oss bekvämt och beundra den (även dagtid).

Planetariet har funnits i Lund i över 40 år, först som en del av Lunds Observatorium nere i Stadsparken, sen flyttade den med Institutionen för astronomi upp till Sölvegatan 27. Sedan 2010 hittar du Planetariet inne i Vattenhallen Science Centers stora experimenthall. 

Den optomekaniska GOTO projektorn har ersatts med modern digital teknik som kan simulera stjärnhimlen i olika våglängder och som gör det möjligt för oss att flyga ut i rymden.  Vi kan välja att landa på avlägsna planeter och betrakta stjärnor och galaxer därifrån. 

Alla visningar sköts av astronomer från Avdelningen för astrofysik på Fysiska institutionen, Lunds universitet, som gärna svarar på dina frågor om rymden. 

 

Planetariet är ett samarbete mellan Naturvetenskapliga fakulteten, Avdelningen för astrofysik på Fysiska institutionen och Lunds Tekniska Högskola, LTH.Välkomna på visning

Lördag - söndag samt under skollov har vi visningar för familjer och allmänna besökare. Planetariet är rekommenderad från 5 år, men använd gärna länkarna för att läsa om de schemalagda visningarna.  Vissa fokuserar på mer komplexa ämnen och passar då bäst för äldre barn och vuxna.

Tisdag - fredag välkomnar vi bokade grupper till Planetariet.  Kontakta Vattenhallens reception för att boka in din grupp.

 

Biljetter

Köp biljett till en visning. Inträdesbiljett till Vattenhallen krävs.

The Meridian

Astronomi Podcast (in English)

An insight into the life and work of our astronomers. 

The Meridian

Sidansvarig: Vattenhallen Science Center | 2023-10-13