Hoppa till huvudinnehåll

Arduino och elektronik

I Vattenhallen använder vi Arduino och elektronik i flera olika sammanhang. Materialet Arduino finns av olika svårighetsgrad, för nybörjare likväl som för de mer erfarna. Konstnärer, skolelever, ingenjörer och många fler använder Arduino för att skapa installationer som kan lysa, blinka, röra sig och känna av sin omgivning.

Arduino är en datorplattform och en utvecklingsmiljö för att skriva programvara för olika styrsystem. Det kan programmeras för att känna av sin omgivning och för att styra allt från robotar till vardagsprylar som tvättmaskiner, lampor, motorer mm. Det finns många idéer om hur Arduino kan användas och på deras blogg (på engelska) kan du se vad andra personer har hittat på med detta material! 


Styra, skapa, programmera - kom igång med Arduino

Arduino är ett effektivt och billigt sätt att börja med programmering av elektronik, så kallade inbyggda system. Att köpa ett startkit kostar cirka 1000 svenska kronor och finns i välsorterade teknikaffärer. 

Introduktion för att komma igång hittar du här:


Skolbesök - Styr- och reglerteknik, robotbygge med Arduino

Under handledning får eleverna bygga ett styrsystem som de själva programmerar och testkör. De får möjlighet att utveckla sin förmågor som problemlösning, begreppsförståelse samt sin analysförmåga. 

Årskurs 7-9

Gymnasieklass

På respektive sida kan ni göra en förfrågan om skolbesök.


Fortbildning för lärare - Styr- och reglersystem - Arduino

Vattenhallen erbjuder en fortbildnings- och inspirationsdag om Styr- och reglersystem i samverkan med institutionerna för Reglerteknik och Elektro- och informationsteknik. 

Fortbildning för lärare



 
En film om hur styr- och reglerteknik kan fungera. Från lärarlyftets kurs hösten 2014.

Sidansvarig: Vattenhallen Science Center | 2021-09-09