Hoppa till huvudinnehåll
Fotbollsrobotar

För skolor

Med ExperimentExpressen vill Vattenhallen Science Center nå ut till kommuner och skolor i Skåne län som av olika skäl har svårt att besöka vår verksamhet i Lund. Istället kommer vi och besöker er skola och introducerar naturvetenskap och teknik på ett lustfyllt och intresseväckande sätt!

Studentguider inspirerar! 

ExperimentExpressens besök sker under ledning av studentguider från Lunds universitet. Eleverna får utföra olika experiment som kan ge inspiration och väcka nyfikenhet till att vilja lära sig mer.

Studentguiderna har utbildats av Vattenhallens pedagoger för att kunna möta eleverna, vägleda dem och genomföra experimenten. Genom denna modell vill vi skapa ett naturligt möte mellan skolelever och studenter som utbildar sig inom teknik och naturvetenskap. Eleverna har möjlighet att ställa frågor om programmering, teknik eller naturvetenskap, liksom frågor om hur det är att studera vid ett universitet/högskola. 

Samarbetspartners

Besöken delfinansieras av våra samarbetspartners Sparbanksstiftelsen SkåneStiftelsen Gripen och Region Skåne för att ge skolor ökade möjligheter att ge sina elever i åk 4-6 samt åk 7-9 ett besök av ExperimentExpressen på skolan. 

Skolor i Båstad med omnejd!

Med start våren 2023 erbjuder Lindab tillsammans med Vattenhallen gratis besök av ExperimentExpressen på tema "Bra Luft". Läs mer här
Inspirationsbesök

Vid ett inspirationsbesök planerar ExperimentExpressen fritt bland aktiviteter i våra olika teman och detta presenteras när vi kommer ut till er.

Inspirationsbesök

Robotprogrammering

Den egna upplevelsen av att få programmera –på ett lekfullt och lustfyllt sätt– höjer elevernas insikt om och deras förståelse för programmering och dess möjligheter. Genom ett besök av ExperimentExpressen inspireras både elever och lärare och det som kan kännas svårt upplevs som roligt och häftigt, när man utan förkunskap märker att det inte är så krångligt! 

Rekommenderad ålder 8-16 år.

Robotprogrammering

Framtidens energi och konstruktion

Saker som snurrar ger oss elektricitet! Våra vindkraftsnurror bidrar till ökad förståelse hur det kan fungera. Vi funderar på hur framtidens energi kan genereras och testar själva olika varianter. 

Rekommenderad ålder 6-13 år.

Framtidens energi och konstruktion

Härlig kemi

Om det bubblar, pruttar och fräser - då har det med kemi att göra. Med Vattenhallens kemiexperiment undersöker vi ofarliga kemiska ämnen på ett nytt sätt.

Rekommenderad ålder 5-13 år.

Härlig kemi

Klimat och hållbarhet

Genom problemlösning och samarbete tar vi reda på mer om jordens tillstånd, klimatet och vad som egentligen menas med de globala målen. 

Rekommenderad ålder 10-16 år.

Klimat och hållbarhet

Undersök Kävlingeån

En inblick i naturen, åns tillstånd och vart vi är på väg.

Åk ut på en exkursion till Kävlingeån och undersök dess nuvarande växt-och djurliv samt utforska åns abiotiska faktorer med olika utrustning och instrument. 

Detta besök är en del av Kävlinge kommuns treåriga projekt ”1000 år längs ån” med syftet att lära sig mer om hur det ser ut idag längs ån samt att blicka både framåt och bakåt i tiden för att följa dess utveckling. Skolbesök är enbart bokningsbart för skolor inom Kävlinge kommun.

  • 2-timmarsbesök för en grupp på max 60 personer. Vid bokning, ange åldersgrupp/er (åk 4-6, 7-9) och antalet elever av varje.
    Två besök kan hinnas med på samma dag.

Ålder: 9-11 år (åk 4-6) eller 12-14 år (åk 7-9) 

 


Vattenhallen – ExperimentExpressen skolprojekt

Bokningsförfrågan ExperimentExpressen skolprojekt

*obligatoriska fält

Obs! när alla obligatoriska fält är ifyllda så kommer du till en sida som bekräftar att mejlet har gått iväg!

När du skickar e-post till Lunds universitet behandlar vi dina personuppgifter i enlighet med gällande lagstiftning. Mer om hur dina personuppgifter behandlas hittar du på Lunds universitets webbplats. (ny flik)Samtycke är alltid frivilligt och du kan återkalla det genom att skicka ett mejl till kontakt@vattenhallen.lu.se

Pris & Upplägg

Ett skolbesök för två klasser (max 30 personer/klass) kostar, som del av ExperimentExpressens skolprojekt, 3000 kronor (1500 kr/ klass).  

Upplägg: Under två timmar provar skolklassen på ett tema, se nedan, (eller boka ett inspirationsbesök). Studentguider handleder eleverna i aktiviteterna. Det är möjligt att boka totalt 4 timmar/dag. En klass på förmiddagen och en klass på eftermiddagen.  

Anmälningsformulär för skolbesök av ExperimentExpressen 

Gratis besök!

För skolor i Hässleholms, Kristianstads, Osbys och Östra Göinges kommun erbjuder vi gratis besök under hösten 2023 i samarbete med Sparbanksstiftelsen 1826. (Obs! Hösten är fullbokad!)

Experimentexpressen medfinansieras av:

Sidansvarig: Vattenhallen Science Center | 2023-02-07