Årskurs F-3

Inspirationsbesök

Vid ett inspirationsbesök planerar Vattenhallens personal fritt bland aktiviteterna och program presenteras när ni kommer hit. Astronomi

Ett besök till planetariet tar omkring 50 minuter och visningen hålls av en astronom eller astronomistudent. Före visningen har vi en inledning och efteråt finns det möjlighet till en frågestund för besökarna. Det finns möjlighet att kombinera en visning i planetariet med ett experimentbesök i Vattenhallen.  

Experiment med vatten

Eleverna provar och upplever våra olika vattenstationer. I vattenkraftverket får de dämma vatten och prova sig fram hur vattnets rörelse får lampor att lysa. Med provrör, pipett, matolja och färgat vatten iakttar vi vad som händer i ett provrör. Vi talar om vad som är tyngst, lättast, flyter, sjunker och förklarar vad densitet är. Vidare görs jättesåpbubblor där samarbete gynnas för att få så stora bubblor som möjligt.  

I en demonstration ”Luft & vatten” visas flera mindre experiment som illustrerar att vatten också finns i luften - vi skapar moln!

Kemiska reaktioner

Eleverna får blanda råvaror från skafferiet och utföra enklare kemiska experiment. Övningen ger förståelse för att olika ämnen kan ge upphov till nya ämnen. Vi iakttar och sätter ord på upplevelser och vad som händer i de olika momenten. 

Konstruktion och matematik

Under handledning av en student får eleverna bygga två och tre dimensionella former i ett byggsatsmaterial som heter 4DFrame. Till vissa konstruktioner bygger vi gemensamma former men det finns även utrymme för att släppa loss kreativiteten. I konstruktionstemat får eleverna även bygga 3D-pussel med kuddar. Rätt ihopsatt visar pusslet en husvägg i genomskärning, övningen avslutas med en frågestund.

Eleverna tränar därefter olika geometriska former genom fortsatta övningar i 4DFrame. Konstruktioner skapas i både två och tre dimensioner och tillsammans sätter vi ord på de olika formerna och gör enklare beräkningar. Begreppen anpassas till grupp och ålder, som till exempel trehörning, triangel, fyrhörning, kvadrat, rektangel. Eleverna avslutar med att bygga konstruktioner eller enklare maskiner med flera funktioner och sammansatta figurer. 

Programmering för alla

Med dans och datorer får eleverna lära sig grunderna i hur datorer styrs, tillsammans med en student från universitetet.

När man ska styra datorer är det viktigt att ge instruktioner i rätt ordning och ofta behöver man vara lite klurig och använda matematik för att få datorn att göra vad man vill. Under besöket får eleverna bland annat dansa programmeringskod, testa en Blue-Bot eller Edison robot och programmera på riktigt med Kojo. 

Kom igång med Kojo Bokningsförfrågan

E-mejlformulär; *obligatoriska fält. 
Obs! när alla obligatoriska fält är ifyllda så kommer du till en sida som bekräftar att mejlet har gått iväg! 

När du fyller i nedanstående bokningsförfrågan samtycker du till vår policy för Hantering av personuppgifter vid Lunds universitet (ny flik)

  

  1. *Välj vilket besök ni vill göra:
  2. *Tidigare besök:

Information

Pris - besök 2 timmar

  • Grupp 1-12 barn - 840 kr 
    Från 13:e eleven - 70 kr/barn 

Medföljande vuxna betalar ej.

Ni kan kombinera ert besök med en kort planetarievisning, inom den tid ni har för ert bokade besök, vänligen ange i bokningsformuläret om så är fallet.

Observera att alla besök bokas via bokningsformuläret. 
 

  • Astronomibesök 1 timma - 800 kr 
    Plantariet kan ta emot max 30 personer o ch har plats för 1 rullstol.

Sidansvarig: web@vattenhallen.lu.se | 2021-08-10