Hoppa till huvudinnehåll

ExperimentExpressens praoprogram

Vad gör egentligen en sjuksköterska eller en sjukhustekniker? Vad kan man ha programmering till? Och vad behöver man egentligen tänka på när man bygger en bro? Låt era elever få testa olika typer av medicinsk utrustning och tekniker och ta reda på hur dessa fungerar. Använda sin kreativitet i brobygge eller se hur sitt eget dataprogram växer fram! 

 
ExperimentExpressen är den del av Vattenhallens utåtriktade verksamhet, där vi åker ut med våra aktiviteter. Med oss kommer aktiviteterna ut till er och handleds av universitetsstudenter som gärna delar med sig av sina erfarenheter och yrkesval. I detta paket kombineras aktiviteter från såväl medicinsk teknik, sjukvård, bygg-och konstruktion samt programmering. Om ni har specifika önskemål om val av programmeringsaktivitet, ange gärna det i bokningen. För smakprov se nedan!

Genom Vattenhallens samarbete med Sparbanksstiftelsen Skåne, Stiftelsen Gripen och Region Skåne, kostar ett 2-timmars skolbesök av ExperimentExpressen inte mer än vad motsvarande besök skulle ha kostat inne på Vattenhallen! 

Upplägg, program och pris

Ett skolbesök för två klasser (30 personer/klass) kostar, som del av ExperimentExpressens sponsrade projekt, 3000 kronor (1500 kr/ klass).  

Upplägg: Under ett 2-timmarsbesök provar skolklassen på aktiviteter relaterade till sjukvård och medicinska tekniker samt till bygg- och konstruktion, och programmering. Studentguider handleder eleverna i aktiviteterna. Det är möjligt att boka totalt 4 timmar/dag. En klass på förmiddagen och en klass på eftermiddagen.  


Sjukvård och medicinsk teknik 

Här vill vi på ett lustfyllt sätt inspirera till att se hur finurligt man kan använda den senaste tekniken för att förebygga och bota sjukdomar. Eleverna får prova på vad olika medicinska tekniker innebär genom att testa ultraljud, spirometer, blodtrycksmätare eller syrehaltsmätare. Vi lär oss mer om magnetresonanstomografi (MR) och röntgen samt studerar modeller av ett hjärta med hjälp av förstärkt verklighet (AR, augmented reality). 

Sjukvård och medicinsk teknik

Bygg- och konstruktion

Glädjen i att konstruera är något vi vill uppmuntra och vi använder 4DFrame som är ett konstruktionsmaterial från Sydkorea, med stora kreativa möjligheter och som bidrar till skaparglädje. Försök bygga den optimala bron eller skapa något helt annat! Med programmet Bridge Designer designa sedan din perfekta bro. 

Bridge Designer ger dig en realistisk introduktion till teknik genom en autentisk, praktisk designupplevelse. Denna programvara ger dig verktygen för att modellera, testa och optimera en bro, baserat på realistiska specifikationer, begränsningar och prestandakriterier.

Här kan du ladda ner och läsa om hur Bridge Design fungerar (ny flik, på engelska). 

Bygg- och konstruktion

Programmering

Eleverna får en introduktion och handledning i en av våra olika programmeringsövningar:  Kojo, Micro:bit, Python eller Edison. Övningarna är utvecklade så att alla kan förstå programmeringen utifrån sin egen nivå. 

Kojo skapar förutsättningar för att fördjupa er förståelse för kodning i programmeringsspråket Scala. Genom att styra sköldpaddan på datorskärmen med enkla koder utvecklar eleverna snabbt förståelsen för programmering. Ni får lösa olika uppdrag och kan på ett lekfullt sätt snabbt avancera och utveckla ert tänkande kring programmering. 

Micro:bit är en liten programmerbar dator, designad för att göra lärandet om programmering enkelt och kul. Eleverna blockprogrammerar koden och kopplar sedan Micro:bit till datorn via USB och skicka koden till Mirco:bit.

Med programmering i Python inleder vi med några enklare uppdrag i online-miljön Repl.it (ny flik). Eleverna får lära sig om sekvenser, loopar, funktioner och samtidigt öva på geometri och koordinatsystem.

Med roboten Edison får eleverna tillgång till olika programmeringsmiljöer, blockprogrammering eller script-språket Python och kan snabbt komma igång med programmering samtidigt som de får ta del av centrala begrepp inom programmering.


Bokningsförfrågan

E-mejlformulär; *obligatoriska fält. 
Obs! när alla obligatoriska fält är ifyllda så kommer du till en sida som bekräftar att mejlet har gått iväg! 

När du fyller i nedanstående bokningsförfrågan samtycker du till vår policy för Hantering av personuppgifter vid Lunds universitet (ny flik)

  

  1. *Vi kommer från:

Sidansvarig: Vattenhallen Science Center | 2021-09-17