Hoppa till huvudinnehåll

ForskarFredag och - Låna en forskare

Den sista fredagen i september är utlyst som European Researchers’ Night av EU-kommissionen. I över 370 städer i 27 länder runt om i Europa erbjuds tiotusentals aktiviteter där allmänheten träffar forskare och upptäcker hur spännande och vardagsnära forskning kan vara.

– Publicerad den 1 januari 2022

ForskarFredag i Vattenhallen
ForskarFredag i Vattenhallen

Idén bakom ForskarFredag är att skapa mötesplatser där forskare och allmänheten kan träffas och föra dialog om forskning. Dels för att forskare ska få möjlighet visa upp sin forskning och visa hur det är att jobba som forskare, dels för att en nyfiken allmänhet ska få möjlighet att lära sig mer och få upp ögonen för högre utbildning och vetenskap.  

Konceptet Låna en forskare går ut på att forskare besöker skolor, ideella föreningar eller arbetsplatser och berättar om sitt arbete som forskare, utifrån deltagarnas önskemål och förutsättningar. 

Genom åren har det arrangerats experiment, workshops, prova-på-aktiviteter, vetenskapsshower, tävlingar, samtal, utställningar, science slam, science cafés och mycket mer. ForskarFredag i Lund 2023 blir den 29 september.  

Mer information och inbjudan till ForskarFredag i Vattenhallen