Hoppa till huvudinnehåll
Jorden och klimatet genom tiderna

Jorden och klimatet genom tiderna


Jorden är inte bara vår. Vi människor har funnits till en väldigt kort tid av Jordens långa historia. Klimatet och livet har varierat genom tiderna. Vilka är orsakerna? Och hur vet vi det? Följ med på vår klimatresa och undersök hur allt hänger ihop!
 

I denna interaktiva utställning utforskar vi tillsammans vår planet och tittar närmre på vad vi kan göra för att gå mot ett mer hållbart samhälle. Det finns nämligen saker som du och jag kan göra för att göra skillnad!
 

Vi vill att besökarna ska:

  • bli medvetna om Jordens ändliga och förnybara resurser. 
  • förstå hur vi kan utnyttja den senaste tekniken för att värna om planeten. 
  • prova på och lära sig om olika metoder inom geologi, miljö- och klimatforskning. 
  • inse hur skolämnen som matematik, naturvetenskap och teknik har betydelse för utvecklingen inom hållbarhets- och klimatarbetet.
  • få exempel på hur teknisk forskning i Lund har bidragit till utvecklingen, vad forskarna gör idag och vilka möjligheter de ser för en positiv klimatutveckling. 
     Skolbesök

Denna utställning passar bäst för elever i årskurs 7-9 eller från gymnasiet.

För att boka ett skolbesök i utställningen bör eleverna gå i på högstadiet eller gymnasiet

Jorden och geologi

Eleverna får en introduktion och handledning genom utställningen om Jorden - och klimatet genom tiderna. De följer med på en klimatexpedition och får se hur klimatet har förändrats genom tiderna, samtidigt som de tar reda på hur vi faktiskt vet det vi vet och var vi nu är på väg. Dessutom får de en inblick i hur forskare gör modeller för att förutse framtidens klimat.

Jorden och klimatet genom tiderna

Eleverna får en introduktion och handledning genom utställningen om Jorden och klimatet genom tiderna. De följer med på en klimatexpedition och får se hur klimatet har förändrats genom tiderna, samtidigt som de tar reda på hur vi faktiskt vet det vi vet och var vi nu är på väg. Dessutom får de en inblick i hur forskare gör modeller för att förutse framtidens klimat.
 Utställningen Jorden och klimatet genom tiderna har utvecklats och byggts av personal vid Vattenhallen Science Center i dialog med forskare från institutionerna för Geologi, Biologi och Naturgeografi & ekosystemvetenskap vid Lunds universitet. (Länkarna öppnas i ny flik).

Utställningen har arbetats fram med finansiellt stöd från SIDA  samt forskarmiljöerna Lund University Centre for studies of Carbon Cycle and Climate Interactions (LUCCI) och BECC - Biodiversity and Ecosystem services in a Changing Climate, universiteten i Lund och Göteborg. (Länkarna öppnas i ny flik).
 
 

Rapport: Vattenhallen och jordenutställningen
Johan Gren & Kristin Aleklett, 2018