Hoppa till huvudinnehåll
Shallow drilling in high sunshine. Photo: Henning Thing.

Isborrstationen

Vi vet faktiskt ganska mycket om klimatet förr i tiden, men har du någon gång funderat över hur vi vet det vi vet? 

Mycket av det vi idag känner till om klimatet långt tillbaka i tiden har vi lärt oss genom att studera ”borrkärnor”, ett slags historiska klimatarkiv, som man kan få tag på genom att borra djupt ned i isen på till exempel Grönland eller Antarktis.

Vid isborrstationen får du själv prova på hur det kan vara att ta upp en isborrkärna och göra mätningar av isens innehåll. Då kan vi se hur temperatur och koldioxidnivåer har utvecklats, och hur klimatet har varierat mellan istider och värmeperioder under de senaste 150 000 åren.
 


Vid stationen Isborrkärnan lär du dig hur det går till när man undersöker hur klimatet har förändrats genom historien. Du får själv veva upp borrkärnan från Grönlands glaciärer och göra mätningar för att avläsa temperatur och koldioxidnivåer för de senaste 150 000 åren. 

Stationen är förankrad i pågående forskning om klimatutveckling och den innehåller också en film där forskaren Jesper Sjolte från geologiska institutionen i Lund berättar om studierna av isen på Grönland. De data som används för klimatrekonstruktionerna kommer från mätningar på Grönland och Antarktis, där istäcket är över 3000 meter tjockt och kan användas för att se klimatförändringar så långt som 400 000 år tillbaka i tiden. 

För att ta reda på historiska klimatdata undersöker man bland annat luftbubblor som bevarats i isen, och har inneslutit ”gammal luft” – genom att mäta koldioxidhalten i dessa bubblor kan man jämföra historiska nivåer med dagens koldioxidhalt i atmosfären (vi har idag ca 400 ppm CO2). Temperaturen kan återskapas genom att titta på förhållandet mellan olika syreisotoper (det vill säga olika sorters syreatomer). Is och vatten har normalt sett olika fördelning av de olika syreisotoperna, så man kan se att balansen har varierat om det har funnits mycket is (kallt klimat) eller mycket vatten (varmt klimat).

För att återskapa ännu äldre klimatutveckling (för miljontals år sedan) kan man inte använda is, utan istället tittar man bland annat på förändringar i sediment i berggrunden och fossil från växter och djur. 
  

North Greenland Eemian Ice Drilling - NEEM - är ett internationellt forskningsprojekt om iskärnor, som syftar till att hämta en iskärna från Nordvästra Grönland (lägerposition 77.45 ° N 51.06 ° W) som når tillbaka till den tidigare interglacialen, Eem (Eemian). Projektlogistiken hanteras av Center for Ice and Climate, Danmark, och luftunderstöd utförs av ett amerikanskt skidutrustat Herculesplan via US Office of Polar Programs, National Science Foundation.
 



Foto, top: NEEM ice core drilling project, www.neem.ku.dk. Photographer: Henning Thing.