Hoppa till huvudinnehåll

ExperimentExpressen - skolprojekt

Intresset för att besöka Vattenhallen i Lund är stort och besökstiderna bokas snabbt upp! Därför vill Sparbanksstiftelsen SkåneStiftelsen Gripen och Region Skåne ge skolor ökade möjligheter att ge sina elever i åk 4-6 samt åk 7-9 ett besök av ExperimentExpressen på skolan.

På ett lustfyllt och inspirerande sätt får eleverna bekanta sig med teknik och naturvetenskap. Under ledning av studentguider från Lunds universitet får eleverna utföra olika experiment som kan ge inspiration och väcka nyfikenhet till att vilja lära sig mer.

Studentguiderna har utbildats av Vattenhallens pedagoger för att kunna möta eleverna, vägleda dem och genomför experimenten. Genom denna modell vill vi skapa ett naturligt möte mellan skolelever och studenter som utbildar sig inom teknik och naturvetenskap. Eleverna har möjlighet att ställa frågor om programmering, teknik eller naturvetenskap, likväl som frågor om hur det är att studera vid ett universitet/högskola. 

Sparbanksstiftelsen Skånes riktar sig till skolor i Bjuv, Klippan, Perstorp, Landskrona, Svedala och Trelleborgs kommun.  

Stiftelsen Gripens besök riktar sig till skolor i Båstad, Höganäs, Åstorp, Ängelholm och Örkelljungas kommun.

Region Skånes besök riktar sig till skolor i Skånes kommuner.


Upplägg, program och pris

Ett skolbesök för två klasser (30 personer/klass) kostar, som del av ExperimentExpressens skolprojekt, 3000 kronor (1500 kr/ klass).  

Upplägg: Under två timmar provar skolklassen på ett tema (eller får ett inspirationsbesök). Studentguider handleder eleverna i aktiviteterna. Det är möjligt att boka totalt 4 timmar/dag. En klass på förmiddagen och en klass på eftermiddagen.  

Anmälningsformulär för intresse att delta i ExperimentExpressen - skolprojekt


Under ett 2 timmars besök får eleverna prova på ett av följande teman:


Robotprogrammering

Den egna upplevelsen av att få programmera –på ett lekfullt och lustfyllt sätt– höjer elevernas insikt om och deras förståelse för programmering och dess möjligheter. Genom ett besök av ExperimentExpressen inspireras både elever och lärare och det som kan kännas svårt upplevs som roligt och häftigt, när man utan förkunskap märker att det inte är så krångligt! 

Rekommenderad ålder 8-16 år.

Robotprogrammering

Framtidens energi och konstruktion

Saker som snurrar ger oss elektricitet! Våra vindkraftsnurror bidrar till ökad förståelse hur det kan fungera. Vi funderar på hur framtidens energi kan genereras och testar själva olika varianter. 

Rekommenderad ålder 6-13 år.

Framtidens energi och konstruktion

Härlig kemi 

Om det bubblar, pruttar och fräser - då har det med kemi att göra. Med Vattenhallens kemiexperiment undersöker vi ofarliga kemiska ämnen på ett nytt sätt.

Rekommenderad ålder 5-13 år.

Härlig kemi

Klimat och hållbarhet

Genom problemlösning och samarbete tar vi reda på mer om jordens tillstånd, klimatet och vad som egentligen menas med de globala målen. 

Rekommenderad ålder 10-16 år.

Klimat och hållbarhet

Inspirationsbesök

Vid ett inspirationsbesök planerar ExperimentExpressen fritt bland aktiviteter i våra olika teman och detta presenteras när vi kommer ut till er.

Inspirationsbesök

Vattenhallen – ExperimentExpressen skolprojekt

Bokningsförfrågan ExperimentExpressen skolprojekt

*obligatoriska fält

Obs! när alla obligatoriska fält är ifyllda så kommer du till en sida som bekräftar att mejlet har gått iväg!

När du skickar e-post till Lunds universitet behandlar vi dina personuppgifter i enlighet med gällande lagstiftning. Mer om hur dina personuppgifter behandlas hittar du på Lunds universitets webbplats. (ny flik)
Samtycke är alltid frivilligt och du kan återkalla det genom att skicka ett mejl till kontakt@vattenhallen.lu.se
Sidansvarig: Vattenhallen Science Center | 2022-08-30