Stjärnorna över Mayafolket
Mayafolket har levt på Yucatánhalvön i Centralamerika i över 3000 år. I det område som idag tillhör Mexico, Guatemala och Belize lever Mayakulturen kvar. Precis som människor har gjort i alla tider, så har även Mayafolket tittat upp mot natthimlen och ställt sig frågan: vad gör vi här?
I alla Mayafolkets byggnader vördades tid som någonting heligt. Redan för hundratals år sedan föreställde sig Mayafolket att mänsklighetens början och slut fanns i stjärnorna.
I en fest av färg och ljud, tas vi med på en resa genom 6 Mayatempel: San Gervasio, Chichen Itzá, Uxmal, Edzná, Palenque och Bonampak, där du får följa med in i Mayafolkets värld av kunskap, om vikten av templens placering i förhållande till hur stjärnor som Solen, Månen och Venus rör sig på himlen. På denna resa bland tempel och gudar är vi vägledda av Mayafolkets astronomer, som också var präster.
Denna visning är för dig som vill veta...
- Mer om Mayakulturen.
- Mer om hur Mayafolket studerade stjärnorna.
- Mer om de tempel som Mayafolket byggde för sina gudar.
- Hur Mayafolket definierade tidscyklar.
- Mer om de legender som Mayafolket berättade, om månen och planeterna.
Genom internationellt samarbete mellan världens planetarier kan vi även erbjuda denna visning på engelska, tyska, portugisiska, kinesiska, spanska (castellano), franska, ryska eller japanska. Kontakta Vattenhallens reception för detaljer.
Denna visning passar:
Elever i årskurs 4-6 (mellanstadiet)
Elever i årskurs 7-9 (högstadiet)
Gymnasieelever och vuxna sällskap
Familjer (alla åldrar)
Mayan Archaeoastronomy: Observers of the Universe. YouTube video på engelska.
Planetariet är ett samarbete mellan Naturvetenskapliga fakulteten, Avdelningen för astrofysik på Fysiska institutionen och Lunds Tekniska Högskola, LTH.