Hoppa till huvudinnehåll
Nyfiken på livsmedelsbranschen

Arbetsmarknadskunskap tillsammans med Vattenhallen Science Center


På Vattenhallen får du chansen att ta reda på mer om hur jobb och kunskaper hänger ihop med hur vi lever, äter och skapar en hållbar miljö. Med hjälp av innovation och teknik så omskapar vi vad och hur vi äter. I framtiden kanske vi odlar all vår gurka under marken, äter sallad på tång och alger från havet och grillar 3D-printat kött. 

Inom livsmedelsbranscherna finns en mängd olika yrken med väldigt goda chanser till jobb. Yrken som passar olika intressen och drivkrafter. 

Under 120 minuter på Vattenhallen fick skolklasser en större förståelse för mat, omvärld och möjligheterna med livsmedel i framtiden, genom inspirerande föreläsning och dialog varvat med praktiska experiment och aktiviteter. För- och efterarbetesmaterial skickades ut till klasserna. 


Aktivitetsprogram

Föreläsning & praktiska experiment
 

 • Introduktion - Möjligheterna med mat - 10 minuter
  Introduktionen i helklass. Eleverna delas sen in i grupper inför aktiviteterna och experimenten där de får upptäcka olika delar av livsmedelsbranscherna.
 • Tarmkanalen & matens väg genom kroppen - 25 minuter
  En interaktiv utställning i form av en resa genom matspjälknings-systemet. På resan undersöker vi den supersura magsaften och besöker bakterierna samt lär oss mer om pågående forskning kring mat, hälsa och näringsämnen. Vi testar även blodtryck, ultraljud och tomografen med tyngdpunkt på hälsa och medicinteknik. 
 • Robotprogrammering - 25 minuter
  Kretsar kring robotar, kodning, processer och styrsystem inom industrin. Vi introducerar eleverna i begreppet AI, neurala nätverk och undersöker känslor med den mänskliga roboten EPI. Vi reflekterar över hur programmering kan utveckla nya möjligheter inom industrin.
 • Livsmedelskedjan - 25 minuter
  Man tänker inte alltid på var maten på tallriken kommer ifrån och hur många som är inblandade längs vägen. Vi tar eleverna från jord till bord och tar reda på vilka som jobbar i livsmedelskedjan och vilka yrken som behövs för att vi ska ha mat på bordet. 
 • Jorden & klimatet genom tiderna - 25 minuter
  Tar avstamp i utställningen om jorden. Vi tar reda på mer om klimatet med hjälp av en interaktiv jordglob och en isborrkärna som vi undersöker. Under besöket tittar vi på goda exempel och genom samarbete reflekterar över kolets betydelse för klimatet. Vi funderar även över vilka ekologiska avtryck olika matval ger och hur vanor kan ändras.
 • Summering - Koll på livsmedelsbranschen - 10 minuter
  Vi samlar eleverna åter i helklass och reflekterar. Vad och vilka behövs för att förse Sverige med vårt livsviktiga bränsle? Kontaktpersoner och frågor om projektet

Vattenhallen Science Center  IUC Syd
Stefan Zamudio 0709–207949 Annhild Månsson 0707–735655
Rolf Niemann 0705–830443  Max Grym 0768–909062
  
Vattenhallen Science Center