Hoppa till huvudinnehåll

Med kapselkameran från munnen till ändan

En liten kamera, inte större än ett litet piller, används ibland när läkare inte hittar orsaken till besvär med magen eller tarmarna. Den lilla kapselkameran sväljs ner och gör sedan samma resa som den mat vi äter - ner genom matstrupen, genom magsäcken och ut i först tunntarmen, sedan tjocktarmen och till sist ändtarmen innan den dimper ner i toaletten något dygn senare.

Under hela tiden tar kameran ett stort antal bilder. Den har ett litet batteri och en stark lampa som kan lysa upp i mörkret inne i magen och tarmen. På magens utsida tar en liten dator trådlöst emot kapselkamerans bilder under hela dess färd.

Här nedan kan du följa med kameran på dess färd genom tarmen, via YouTube-filmer:

Aktuellt om Vetenskap & Hälsa, film från 4 december 2008: En kamera liten som en chokladbit kan sväljas ner och undersöka knepiga magproblem. På sin väg genom tarmarna tar den nära 60 000 bilder och når ställen som inte nås med andra undersökningsmetoder. Läkaren Ervin Toth vid Lunds universitet och Universitetssjukhuset i Malmö är svensk pionjär för metoden.

Aktuellt om Vetenskap & Hälsa har talat med överläkare Ervin Toth, som länge har jobbat med kapselkameran, om hur tekniken fungerar och hur den har utvecklats. Film från 5 juni 2012.Aktuellt om Vetenskap & Hälsa (www.vetenskaphalsa.se) har sammanställt filmerna nedan som visar kapselkamerans färd från mun till anus, steg för steg.
 

Film 1 - munnen och magsäcken | Film 2 - matstrupen och övre magmunnen | Film 3 - magsäcken.


Film 4 - magsäcken och nedre magmunnen | Film 5 - tolvfingertarmen | Film 6 - tunntarmen.


Film 7 - övergången till tjocktarmen | Film 8 - tjocktarmen | Film 9 - ändtarmen.