Hoppa till huvudinnehåll
Tarmkanalen - om matens resa genom kroppen

Tarmkanalen - om matens resa genom kroppen

Med denna utställning hoppas vi kunna bidra med ny kunskap och förståelse för funktionerna hos organen i matsmältningssystemet och vilka biologiska, kemiska och mekaniska processer som är involverade i vår matsmältning.

Vi vill också ge en överblick över vad våra viktigaste näringsämnen består av, hur och var de delas upp i mindre delar i systemet, vilka faktorer som påverkar dem och hur de reser från matsmältningssystemet till andra organsystem i vår kropp.Stationerna


1. Munnen - Tänder2. Munnen - Saliv3. Matstrupen4. Magsäck - magsaft5. Magsäck - muskelkraft6. Magsäck - Nedre magmunnen7. Tolvfingertarmen8. Tunntarmen - Epitelenzym10. Tunntarmen - Absorption av kolhydrater, proteiner och fett11. Tjocktarmen - Absorption av salt12. Tjocktarmen - Fermentering av fiber & nedbrytning av laktos14. Tjocktarmen - Bajskomponenter

Station 9 - Bakteriedriven cellaktivering (endast för besökare med M1) 

Station 13 - Bakteriediversitet (endast för besökare med M1)


Instruktioner

Som besökare i Tarmkanalen guidas du av vår personal, i grupp och under speciella tider. 

Skolbesökare  

  • Välj en maträtt.
  • Sätt samman matmolekylen och ta med dig en tagg in i Tarmkanalen.  

Allmänheten  

  • Välj en maträtt. 
  • Ta med en tagg in i Tarmkanalen. 

Meny  

  1. Probiotisk bärsmoothie & knäckemacka
  2. Lösviktsgodis & läsk
  3. Capricciosa med bearnaiseås, vitkålssallad & läsk
  4. Falafelrulle med grönsaker, vitlökssås, hummus & vatten

Artiklar

En liten kamera, inte större än ett litet piller, används ibland när läkare inte hittar orsaken till besvär med magen eller tarmarna. Den lilla kapselkameran sväljs ner och gör sedan samma resa som den mat vi äter - ner genom matstrupen, genom magsäcken och ut i först tunntarmen, sedan tjocktarmen och till sist ändtarmen innan den dimper ner i toaletten något dygn senare.
 

Se filmer och lyssna till en doktor som berättar om kapselkameran 

Unga intervjuar forskare om mat och magkänsla. (pdf 875 kB, ny flik).


 

Öppna en pdf med endast text: Unga intervjuar forskare om mat och magkänsla (pdf 139 kB, ny flik).Utställningen Tarmkanalen - matens resa genom kroppen togs fram av Mirjam Mitternacht, som ett examensarbete på masterutbildningen i Industridesign.

Publication: From Mouth To Rectum - a Pedagogical Exploration of the Digestive System (ny flik, på engelska).

Utställningen har utvecklades i samarbete med Vattenhallen Science Center och Institutionen för Livsmedelsteknik. Arbetet med att realisera och bygga den har gjorts med stöd av Sparbanksstiftelsen Färs och Frosta, Accus, Danone, Probi och Tetra Pak.