Hoppa till huvudinnehåll

Hjärnan håller ihop allt som din kropp gör. Den reagerar på intryck från våra sinnen och så gör den också saker på egen hand som till exempel att gå, prata eller äta. I barnrummet är hjärnkontoret sammankopplat med sinnesstationerna, ögat, örat, näsan, munnen och fingrarna. Med hjälp av ljud- och ljussignaler kan barnen kommunicera med de olika sinnesorganen.

Besökarna tar del av neuroner, även i genomskärning, synapser och hjärnans kommunikation med de olika sinnena genom en interaktivitet med skulpterade modeller av öron, fingrar, tungan, ögat och näsan, allt sammankopplat med ”hjärnkontoret”. I rummet ges det möjlighet att känna, lyssna, se och uppleva hjärnans och neuronernas komplexitet och funktion. 

Utställningen är konstruerad i nivåer för att stimulera barns rörelse. Med stegar i form av DNA-strängar, en rutschkana nedför tungan och olika material längs väggar och golv får barnen orientera sig taktilt, kinestetiskt och visuellt genom vår nervkittlande utställning. 

Vi lyfter vikten av hjärnans grundläggande behov – mat, motion och återhämtning – samtidigt som vi vill uppmuntra till nyfikenhet på några av kroppens viktigaste funktioner. 

I vår belysta miniutställning om hjärnan skapas goda förutsättningar för reflektioner. Genom att visuellt undersöka våra 3D printade anatomiska hjärnmodeller av en dinosaur (T-Rex), en igelkott och en människa upptäcker du snart både likheter och olikheter mellan de olika hjärnorna. Förhoppningsvis dyker nya tankar och funderingar upp och kullerbyttorna i hjärnan ger dig nya perspektiv.

Barnrummet bjuder även på kompletterande kreativa aktiviteter som du hittar på olika delar av cellväggarna och i cellmembranet. Minnesluckor, aktivitetslådor, väggpussel, balansgång, sånglek är några ingångar som skapar förutsättningar för nyfikenhet på vetenskap. Cellmembranet är även en praktisk skohylla. Proteinerna i cellmembranet fungerar som pumpar, receptorer och transportörer och reglerar vilka ämnen som tar sig in och ut ur cellen.
 


Stationerna

Fingrarna

Vid fingrarna kan du undersöka hur känselsinnet, orsakad av mekanisk påverkan som beröring, tryck, vibration och temperatur, fungerar. Klappa och gosa med fingrarna, testa vårt taktila regn och våra taktila mattor. 


Tungan

När du åker nedför tungan får du en känsla för hur smaksinnet fungerar. En trycksensor i munnen avger ljud varje gång du matar kroppen och hjärnan. Smaksinnescellerna är specialiserade celler, smaklökar, i tungan som kan urskilja fem smaker, surt, sött, salt, umami och beskt. 


Näsan

Kittla näshåren i näsan och upplev en rejäl nysning. Undersök även din doftkänslighet i vår doftorgel och fundera på hur luktsinnet fungerar. Luktsinnet ger bland annat viktig information om föda, partner, fiender och revir. Luktreceptorerna registrerar doftämnena och skickar informationen vidare till delar av hjärnbarken. Här analyseras doftimpulserna och sätts samman till ett doftintryck. 


Örat

Prata i örat och följ ljudets väg via hörselgången in till hörselcentrum vid tinningloberna i hjärnbarken. Ytterörat fångar upp ljusvibrationer och riktar dessa via hörselgången mot trumhinnan.  Vibrationerna förstärks via hörselbenen och leds till innerörats snäcka. Hårcellerna inne i den vätskefyllda snäckan reagerar på ljud av olika frekvens, 20-20 000 Hz. 


Ögat

Lyft på ögonlocket och undersök hur ögat och synen reagerar på ljus, elektromagnetisk strålning i våglängdsområdet ca 400-700 nm. Bilder som uppstår på näthinnan registreras som nervsignaler och skickar impulserna vidare via synnerven till synsinnescentrum, i hjärnbarkens nacklob, som då ger upphov till synintryck.  


Hjärnkontoret

Klättra in i hjärnan och undersök nervsignalernas intryck vid kontrollpanelen. I hjärnkontoret får du uppleva hur hjärnan regerar på sinnesintrycken, hur impulserna bearbetas, på vilket sätt intrycken påverkar de utgående signalerna och hur kroppen reagerar. 
 

Hjärnstammen

Genom den spektakulärt ljussatta hjärnstammen får du inblick i hur impulserna från nervbanor via sinnesintryck mellan kroppen och storhjärnan samordnas. Härifrån regleras även andning och blodcirkulation. 
 

Nervcellen

Under nervcellen, neuronet, finns en aktivitetstavla som hjälper dig att hitta cellens olika delar och funktioner (printad bild i tvärsnitt), t ex golgiapparat, mitokondrier och cellkärnan som innehåller arvsmassan, DNA och styr cellens funktioner. I golgiapparaten bearbetas, paketeras och sorteras proteinerna medan mitokondrierna omvandlar kolhydrater till energi (cellandning).
 


Cellkärnan

I anslutning till hjärnan kan du motionera på en cellkärna. I cellkärnan finns cellens arvsmassa, deoxiribonukleinsyra (DNA), härifrån kan du via DNA stegarna klättra vidare in i hjärnans övriga nervceller. Genomet, arvsmassan, har två uppgifter, föra det genetiska arvet vidare till nästa generation av celler samt bestämma proteinernas och därmed cellens sammansättning och egenskaper. 
 

Synapsen

Efter att aktivt tagit del av utställningen har du möjlighet att stänga in dig och återhämta dig i synapsgungan. En nervimpuls överförs från en nervcell till en annan cell via en synaps.