Hoppa till huvudinnehåll

Årskurs 4-6

Inspirationsbesök

Vid ett inspirationsbesök planerar Vattenhallens personal fritt bland aktiviteterna och program presenteras när ni kommer hit. Astronomi

Ett besök till planetariet tar omkring 50 minuter och visningen hålls av en astronom eller astronomistudent. Före visningen har vi en inledning och efteråt finns det möjlighet till en frågestund för besökarna. Det finns möjlighet att kombinera en visning i planetariet med ett experimentbesök i Vattenhallen. 

Experiment med vatten

Eleverna provar och upplever våra olika vattenstationer. I vattenkraftverket får de dämma vatten och prova sig fram hur vattnets rörelse får lampor att lysa. Med provrör, pipett, matolja och färgat vatten iakttar vi vad som händer i ett provrör. Vi talar om vad som är tyngst, lättast, flyter, sjunker och förklarar vad densitet är. Vidare görs jättesåpbubblor där samarbete gynnas för att få så stora bubblor som möjligt.  

I en demonstration ”Luft & vatten” visas flera mindre experiment som illustrerar att vatten också finns i luften - vi skapar moln!

Kemiska reaktioner

Eleverna får blanda råvaror från skafferiet och utföra enklare kemiska experiment. Övningen ger förståelse för att olika ämnen kan ge upphov till nya ämnen. Vi iakttar och sätter ord på upplevelser och vad som händer i de olika momenten. 

Konstruktion

Eleverna bygger två- och tredimensionella strukturer i ett byggsatsmaterial som heter 4DFrame. Under handledning byggs geometriska former och konstruktioner i olika skalor, till exempel höga torn, broar, molekyler, raketer och mönster. Det finns även utrymme för eleverna att släppa loss sin kreativitet.

Medicinsk teknik

Vi utgår från vår temautställning Medicon Alley som handlar om medicinsk teknik och forskning i Lund. Eleverna får genom våra experimentstationer tomografen och tarmkanalen uppleva hur våra kroppar ser ut inuti och de får prova på medicinsk utrustning som ultraljud, stetoskop och blodtrycksmätning. 

Programmering för alla

I programmeringsmiljön Kojo utför vi övningar som är utvecklade för att barn snabbt och lätt ska komma igång att programmera. Men vi börjar med dansprogrammering för att därefter gå över till att styra en sköldpadda som rör sig på datorskärmen. Kommandona är på svenska och förenklade så att alla ska förstå. Inga förkunskaper krävs, alla lär sig programmera utifrån sin nivå. Eleverna arbetar individuellt eller i par med handledning av en student. 

Kom igång med KojoVattenhallen – Bokningsförfrågan Årskurs 4-6

Skolbesök - Årskurs 4-6

*obligatoriska fält

Obs! när alla obligatoriska fält är ifyllda så kommer du till en sida som bekräftar att mejlet har gått iväg!

När du skickar e-post till Lunds universitet behandlar vi dina personuppgifter i enlighet med gällande lagstiftning. Mer om hur dina personuppgifter behandlas hittar du på Lunds universitets webbplats. (ny flik)Samtycke är alltid frivilligt och du kan återkalla det genom att skicka ett mejl till kontakt@vattenhallen.lu.se
Sidansvarig: Vattenhallen Science Center | 2021-08-10

Information

Pris - besök 2 timmar

Lunds kommunala skolor*:
60 kr per barn (dock minst 720 kr)

Övriga:
80 kr per barn (dock minst 960 kr)

Medföljande vuxna betalar ej. Alla priser är exkl. 25% moms. 

Ni kan kombinera ert besök med en kort planetarievisning, inom den tid ni har för ert bokade besök, vänligen ange i bokningsformuläret om ni önskar detta.

Observera att alla besök bokas via bokningsformuläret.

*inkl. kommunala förskolor, grundskolor, grundsärskolor, gymnasieskolor och fritidshem.

Astronomibesök

Astronomibesök 1 timme 

Pris: 800 kr 
Plantariet kan ta emot max 30 personer och har plats för 1 rullstol.
Vi kommer till er med ExperimentExpressen!

ExperimentExpressen är Vattenhallens utåtriktade verksamhet, där vi kommer till Er med våra aktiviteter. Vi vill främst nå ut till er som bor lite längre bort från vårt Science Center i Lund för att främja ungas nyfikenhet på vetenskap runt om i Skåne! 

Läs mer här