Hoppa till huvudinnehåll
Digital hjärna

Digital hjärna

Människans hjärna består av hundra miljarder nervceller som är sammankopplade med nervtrådar. Idag finns datorprogram som använder neurala nätverk för att efterlikna strukturen av en mänsklig hjärna. Precis som vår hjärna blir ett neuralt nätverk bättre på att utföra sin uppgift om de får träna mycket och programmet kan själv utföra helt nya uppgifter utifrån de erfarenheter de lärt sig under träning.


EPI - den mänskliga roboten

EPI är en robot som kan tolka ansiktsuttryck. I den här aktiviteten får besökaren göra ansiktsuttryck och EPI gissar din känsla. Därefter visar EPI en känsla som besökaren får gissa på. 

Gör så här för att gissa känslor med EPI:

- Starta spelet och gissa vilka känslor som EPI visar.
- Visa därefter EPI hur du ser ut när du visar någon av dessa känslor: arg, glad, ledsen, överraskad, rädd, äcklad och neutral.
- Se vad som händer! 

Mer om EPI

EPI är en robot som utvecklats på avdelningen för Kognitionsvetenskap, vid Lunds universitet. Roboten EPI, och alla de program som den använder, har utvecklats för att forskarna ska lära sig mer om den mänskliga hjärnan.

Vattenhallens EPI har varit med i forskningsprojekt där man har studerat ögon-hand-koordination, hur en robot kan visa känslor, pupillens betydelse och mycket mer. Den kan böja och vrida på huvudet, röra på ögonen, ändra storlek på pupillerna och färg på ögon och mun. I varje öga sitter en kamera för att ge EPI kunna ha djupseende.

Vår EPI är ett resultat av ett studentprojekt där studenterna har utvecklat en science center-aktivitet för att ge besökarna en möjlighet att gissar vilka känslor som EPI visar och sedan så gissar EPI vilka känslor som du visar.

Neurala nätverk

För att ett AI-program ska bli bättre behöver det lära sig hur det ska tolka data. Vid denna station kan du prova att vara ett AI-baserat program, i programspråket Scratch, och testa att sortera data. Under tiden kan du lära dig mer om neurala nätverk och hur man tränar ett AI-program.

Spela neuronspelet:

Klicka på den gröna flaggan för att starta.
Ta dig igenom spelet genom att svara på frågor och klicka på:
- pilen
- cirkeln
- djuren

Neuronnät – ett datorprogram som liknar hjärnan

Neuronnät används inom olika AI-system för att lösa problem som är för svåra för vanliga datorprogram. Ett neuronnät består av noder som ska likna mänskliga nervceller. En nod kan skicka signaler till flera andra noder, likt nervtrådarna i den mänskliga hjärnan. För att skapa artificiell intelligens försöker forskare att göra datorprogram som fungerar som en enkel hjärna. 

Innan ett neuronnät kan användas måste det tränas, precis som människor behöver träna på något för att bli riktigt bra. Ofta består träningen i att neuronnätet får sortera data, till exempel bilder. I början är neuronnätet dåligt på att sortera, det gissar bara. Eftersom neuronnätet får reda på om det gissade rätt eller fel, så lär sig neuronnätet, och till slut så blir det jättebra på sin uppgift.

Det som händer i datorprogrammet är att först har alla noder och kopplingar samma värde men när det är tränat så blir det olika värden beroende på om bilden visar till exempel en katt eller hund. Människor kan lära sig massor av olika saker: simma, prata, köra bil, leka och så vidare. Ett neuronnät är oftast bara bra på en enda sak. 

Neurala nummer

Att känna igen handstil är ingen enkel uppgift för en dator. Handskriven text är oregelbunden, tecknen ser lite olika ut även när samma person har skrivit dem, och bara ett lite ändrat streck eller en lutning kan göra att ett tecken blir till ett annat. Det är ofta svårt för människor att tyda en handstil – till och med sin egen!

Här får du experimentera med igenkänning av siffror i ett program som använder ett neuralt nätverk, och se vilken skillnad det blir om man har tränat programmet med många bilder, istället för bara några få. 

Testa textigenkänning:

- rita ett nummer på en pekskärm.
- prova med olika dataset för att få en känsla för hur igenkänning av neurala nummer fungerar.

Med träning kommer programmet att bli bättre på att känna igen siffrorna.