Hoppa till huvudinnehåll
Universums mörka hemlighet.

Universums mörka hemlighet

Mörk materia har funnits sedan tidernas begynnelse, från den Stora smällen (the Big Bang). Under Universums första hundratals miljoner år var tyngdkraften från den mörka materian så kraftfull att den drog till sig den vanliga materian, som muskler till revben, och formade gigantiska strukturer. De första galaxerna växte där dessa strängar möttes.

Galaxer kolliderade med andra galaxer, och slogs samman för att bilda superkluster av galaxer. Otaliga galaxer drogs samman av den mörka materians dragningskraft, och därifrån växte de till den struktur i Universum som vi ser idag.

Utan mörk materia skulle det inte finnas några stjärnor, inga galaxer, inga planeter, inget liv. Utan mörk materia skulle vi själva inte existera. Men vad är mörk materia för något?

Denna visning är för dig som vill veta... 

  • Vårt universum och dess utveckling.
  • Vilka bevis vi har för att mörkt materia finns därute.
  • Vad mörk materia kan vara för något.
  • Hur fysiker jobbar med partikelacceleratorn i CERN.
  • Vad astronomer och fysiker har kommit fram till, än så länge.
  • Vilka experiment som pågår och planeras för att upptäcka mörk materia.
     

Genom internationellt samarbete mellan världens planetarier kan vi även erbjuda denna visning på engelska, finska, tyska, kinesiska, franska, japanska, ryska, spanska (castellano), polska, koreanska, portugisiska, turkiska, tjeckiska eller italienska.  Kontakta Vattenhallens reception för detaljer.


Denna visning passar:

Elever i årskurs 7-9 (högstadiet)
Gymnasieelever och vuxna sällskap 

Explore Dark Matter: Phantom of the Universe. YouTube video.


Planetariet är ett samarbete mellan Naturvetenskapliga fakulteten, Avdelningen för astrofysik på Fysiska institutionen och Lunds Tekniska Högskola, LTH.

Sidansvarig: Vattenhallen Science Center | 2021-08-17