Hoppa till huvudinnehåll

Tävlingsarkiv

Tävlingen 2022

Vinnare i den nationella tävlingen Enlightening Imagination blev Alex och Elias, klass 7B Bilingual Montessori School Lund, med sin uppfinning ”The PacPod”. De ska representera Sverige i den internationella vetenskapstävlingen IMSCC 2022. 
Juryns motivation:
En välgjord modell, bra funktion och konstruktion. Bra presentation och hög kvalité på videon. Fint samarbete med andra skolkamrater redovisas. Utforming och tester av spel.


Internationella vetenskapstävlingen IMSCC 2021

Vi gratulerar världsmästarna Emma och Casper i den internationella vetenskapstävlingen IMSCC 2021. Deras bidrag Scorpio i kategorin Mechatronics gav dem Grand Award. Grattis!


Regionstävling i Vattenhallen 2020

Enlightening Imagination genomfördes i år som en digital tävling. 

Vattenhallen gratulerar bronsmedaljvinnarna Sophie, Hanna, Juli och Elisa från Bilingual Montessori School i Lund, i tävlingen Enlightening Imagination 2020.


2019

Vattenhallen gratulerar Vinnarna i tävlingen Enlightening Imagination 2019

Första plats gick till Uri och Christoffer från BMSL - Bilingual Montessori School i Lund.

2018

Vattenhallen gratulerar Vinnarna i tävlingen Enlightening Imagination 2018

Första plats gick till Huong och Rughad från Wieselgrensskolan i Helsingborg.

2017

Vattenhallen gratulerar Vinnarna i tävlingen Enlightening Imagination 2017

Första plats gick till Alva och Elisabeth, klass 8A, Internationella Engelska Skolan i Lund.
Andra plats gick till Sayaf och Mahdi klass 7a, Wieselgrensskolan i Helsingborg.

Regionstävlingen i Vattenhallen genomfördes den 5 maj 2017. 100 elever var anmälda för att tävla i Enlightening Imagination - en tävling för att uppmuntra elever att lösa problem och omsätta sina idéer i handling på ett kreativt sätt med hjälp av 4DFrame, ett pedagogiskt läromedel utvecklat i Sydkorea.

De två vinnarlagen från varje regionstävling i Lund, Stockholm, Trollhättan, Borlänge, Katrineholm, Skellefteå, Alingsås och Umeå, går vidare till en svensk final, där de tävlar med en digital presentation på engelska. De fyra vinnande bidragen i finalen får delta i IMSCC International Math and Science Creativity Competition vid National Science Museum i Daejeon, Sydkorea i oktober 2017.


2016

År 2016 reste 14 elever (7 lag) från Sverige för att delta tävlingen på ett av världens största Science Center, Gwacheon Science Center (Korea National Science Museum) i Seoul. 

Bilder från Gwacheon, Sydkorea 2016 - deltagarna från Sverige. Vinnare i kategorin högstadiet, Sara Wallen och Elias Vitell,  Skuruskolan i Nacka.

Se fler bilder från resan 2016 på Vattenhallens facebooksida (ny flik).


2015

Science center som arbetar med 4DFrame har i många år önskat att svenska elever ska få tillfälle att delta i ”Math and Science Creativity Competition” i Sydkorea. 2015 var första året som det blev verklighet. 

Bild: Jeonju, Sydkorea 2015 - vinnarna Charlie och Eric, från Lund (närmast i bild) och Trollhättans vinnare, blev uppmärksammade på scen.

Se fler bilder från resan 2015 på Vattenhallens facebooksida (ny flik).


2014

21-28 Oktober 2014 anordnade Mariana Back och Tom Callen, Nordic4DFrame i Stockholm, en studieresa till 4DFrame i Sydkorea. Med på denna studieresa var Annelie Bergman, Borlänge Kommun, Susana Bernardini, Vattenhallen Science Center i Lund och Maria Karlsson, hållbarhetskonsult i Stockholm.
 

Bild: Ho Gul Park, grundare av 4DFrame. Tom Callen och Mariana Back, Susana Bernardini och Maria Karlsson.


Enlightening Imagination är ett samarbete mellan Vattenhallen Science Center i Lund, Tekniska museet i Stockholm, Expectrum I Västerås, KomTek på Lidingö, 2047 i Borlänge, Exploratoriet i Skellefteå, KomTek i Alingsås, KomTek i Katrineholm, Nacka kommun, Tyresö kommun och Curiosum i Umeå. Tävlingen genomförs med bidrag från Skolverket.  

Tävlingen I Sydkorea har genomförts nationellt i många år och sedan 2015 med internationellt deltagande. I tävlingsorganisationen finns rutin och stor erfarenhet. Sedan några år tillbaka, har dessutom svenska lärare, science center pedagoger m.fl. deltagit som domare in en internationell jury.

Sidansvarig: Vattenhallen Science Center | 2023-05-03