PLANETARIET I LUND

Helgvisningar V38

 
Lördagen 25 september

13.30   Vi är astronomer

14.00   Vi är astronomer

15:00   Vi är astronomer

Söndagen 26 september

14.00  Allt som ögat ser

14.45  Andra världar

Helgvisningar V39

 
Kulturnatten 2 oktober

Under dagen kommer Planetariet ingå i 'Artificiell Intelligens'-spåret på Vattenhallen.  Kvällstid kör vi astronomivisningar.  Även dessa kräver förbokad (kostnadsfri) biljett.

17.50  Vi är astronomer

18.30  Vi är astronomer

19.10  We are astronomers (in English)

19.50  Vi är astronomer

20.30  Vi är astronomer

21.10  We are astronomers (in English)

Söndagen 3 oktober

14.00 Från Jorden mot Universum

14.45  Vår närmaste stjärna Solen


Idag lever många av oss i eller nära städer som gör det svårt att hitta en tillräckligt mörk plats för att kunna betrakta stjärnhimlen så som våra förfäder gjorde. Stjärnor, planeter och Vintergatans svagt lysande band  försvinner i skenet från gatulampor och annan ljusförorening. Men här i Planetariet finns stjärnhimlen kvar och vi kan sätta oss bekvämt och beundra den (även dagtid).

Planetariet har funnits i Lund i över 40 år, först som en del av Lunds Observatorium nere i Stadsparken, sen flyttade den med Institutionen för astronomi upp till Sölvegatan 27. Sedan 2010 hittar du Planetariet inne i Vattenhallen Science Centers stora experimenthall. 

Den optomekaniska GOTO projektorn har ersatts med modern digital teknik som kan simulera stjärnhimlen i olika våglängder och som gör det möjligt för oss att flyga ut i rymden.  Vi kan välja att landa på avlägsna planeter och betrakta stjärnor och galaxer därifrån. 

Alla visningar sköts av astronomer från Institutionen för astronomi och teoretisk fysik, Lunds universitet, som gärna svarar på dina frågor om rymden.


Planetariet i Vattenhallen är ett samarbete mellan Naturvetenskapliga fakulteten, Institutionen för Astronomi och Teoretisk fysik och Lunds Tekniska Högskola.

Biljetter

Köp biljett till en visning. Inträdesbiljett till Vattenhallen krävs.


Information

För att bidra till minskad smittspridning av Covid-19 i samhället har vi för tillfället ett begränsat antal platser i Planetariet. 

För övriga frågor mejla kontakt@vattenhallen.lu.se 

Sidansvarig: web@vattenhallen.lu.se | 2021-07-01