Tekniksommarskola

Tekniksommarskola för barn och ungdomar mellan 7-13 år under V25-32.
 

Vi har nu ställt samman listor över antagna till sommarskolan och öppnar upp ansökan till kvarvarande platser! 
 


Teman 2022Programmering och robotar

V25 fm/em och V29 fm
V25 fm och V29 är fullbokade!

Vilka robotar kommer finnas i vardagen om 10 år, hur styrs de samt vilka funktioner kommer de att ha?

Under veckan kommer vi att lära oss att programmera och hur robotar kan styras på olika sätt. Vi kommer även att fundera vidare på hur vi kan utveckla våra förmågor inom matematiken bakom programmering. Bland annat kommer vi att testa dansprogrammering, Kojo, Edison, Makey Makey, Lego Mindstorms och Micro:bit. Vi bygger egna enklare robotar och pratar om sekvens, styrning och om skillnaden mellan block- och textprogrammering.

Tillsammans funderar vi ut kluriga idéer och lösningar på hur vardagen kan förändras och förbättras för människan med hjälp av robotteknik. Vi ger oss även ut på äventyr utanför Vattenhallen för att lära oss ännu mer inom programmering och matematik. 

Bild: Rullande Hypocycloid, Greg Egan.


Rymdäventyr. raketer och livet

V26 fm/em och V30 fm

Vi undersöker universum från solsystemet till Big Bang och funderar på om det finns liv i universum.

Under rymdveckorna utforskar vi vårt Universum. Vi lär oss om planeter, stjärnor, galaxer och talar om vad som krävs för att resa ut i rymden och hur en astronaut förbereder sig för en rymdfärd. Vi ser en visning i planetariet, tittar i teleskop, och gör egna experiment där vi lär oss hur astronomi går till och hur forskarna gör för att ta reda på om det finns liv någon annanstans i universum.

För drygt 50 år sedan inträffade månlandningen, vi följer upp vad som hänt sedan dess genom olika projekt som, Lunar X-prize, växthus på månen, rymdturism och enkelbiljetter till Mars.

Vi ger oss även ut på äventyr utanför Vattenhallen för att lära oss ännu mer kring rymden. 


Uppfinningar, människan och jorden

V27 fm/em och V31 fm

Hur påverkar jorden människans sätt att leva och hur påverkar människan jorden samt vilka tekniska uppfinningar behövs i framtiden för att vi ska må bra tillsammans?

Under denna vecka fördjupar vi oss i tekniska uppfinningar och jordens utveckling. Tillsammans funderar vi ut finurliga lösningar på hur människan och jorden bättre kan ta hand om varandra. Vi experimenterar, tar fram idéer till nya uppfinningar eller utvecklar tidigare tekniska uppfinningar. Bland annat så testar vi att bygga fruktbatterier, egna vindkraftverk, tillverka globala-målen-loppor, tar del av utställningen om jorden och vi lär oss om hur Vattenhallens stora vattenkraftverk fungerar.

Tillsammans funderar vi ut smarta tekniska lösningar i vardagen som gynnar mänskligheten och som samtidigt tar hand om vår jord. Vi ger oss även ut på äventyr utanför Vattenhallen för att lära oss ännu mer om jorden och klimatet genom tiderna.
 


Experiment, idéer och kemi

V28 fm/em och V32 fm/em​​​​​​​ ​​​​​​​

Hur påverkar kemin vår vardag, människans sätt att leva och vilka nya upptäcker inom kemin behövs i framtiden för att vi ska må bra tillsammans?

Under denna vecka fördjupar vi oss i kemi och spännande experiment. Tillsammans laborerar vi och funderar ut finurliga sätt på hur människan bättre kan ta hand om sig själv och varandra. Vi experimenterar, tar fram idéer till nya upptäckter och uppfinningar eller utvecklar idéer som redan finns. Bland annat så testar vi att göra egen hudsalva, badbomber, skumsläckare, extraherar DNA, tar del av utställningen mag-tarmkanalen och vi lär oss om hur Vattenhallens  utställning om hjärnan får oss att må bra.

Tillsammans funderar vi ut smarta lösningar i vardagen som gynnar mänskligheten och som samtidigt får varje individ att må bra. 
 


Ansökan om Tekniksommarskola

E-mejlformulär; *obligatoriska fält. 
Obs! när alla obligatoriska fält är ifyllda så kommer du till en sida som bekräftar att mejlet har gått iväg! 
 

När du fyller i nedanstående bokningsförfrågan samtycker du till vår policy för Hantering av personuppgifter vid Lunds universitet. (ny flik)

 

Vattenhallen - ansökan Tekniksommarskola

Tekniksommarskola för barn och ungdomar, årskurs 1-6.

*obligatoriska fält

Obs! när alla obligatoriska fält är ifyllda så kommer du till en sida som bekräftar att mejlet har gått iväg!

När du fyller i nedanstående e-mejlformulär samtycker du till vår policy för Hantering av personuppgifter vid Lunds universitet. (ny flik)Praktisk Information

V25-32 genomförs tekniksommarskolan som halvdagsläger, kl 9-12 eller 13-16.

Ålder: 7-13 år - för barn och ungdomar som har gått årskurs 1- 6
Pris: 
1100 kr/vecka (5 dagar).
900 kr (V25 - 4 dagar).

- syskonrabatt 200 kr
I priset ingår frukt, utflykter och diplom. 

Deltagarna i delas in i mindre grupper. Varje grupp har sin handledare, en student som har arbetat i Vattenhallens skolverksamhet under en längre tid. Tillsammans med personalen på Vattenhallen har de tagit fram uppgifter till och ett program för veckorna. 

Har du frågor så mejla oss på: 
tekniksommarskola@vattenhallen.lu.se 
  


Samtycke för fotografering

Blanketter: 

I universitetets uppdrag ingår det att upplysa allmänheten och informera om vår verksamhet. Under Tekniksommarskolan fotograferas aktiviteterna varje dag, vi vill därför informera er om och be er att skriva under en blankett om samtycke för fotografering/filmning/inspelning för Lunds universitets räkning. Du skriver på en överenskommelse där du samtycker/ej samtycker, till att Lunds universitet har rätt att använda bilder/inspelningar av dig/ditt barn för att informera om Lunds universitets verksamhet. Vi respekterar alltid er önskan!

Ni kan också ladda ner blanketten på denna sidan, skriva under den och ta med den första dagen!
 

Sidansvarig: Vattenhallen Science Center | 2022-03-21