Tekniksommarskola

Tekniksommarskola för barn och ungdomar mellan 7-13 år arrangeras 2021 under V25-32.

Med anledning av Covid-19 i samhället tar vi Folkhälsomyndigheten och Lunds universitet råd och rekommendationer på största allvar och kan komma att ställa in i det fall de ej går att genomföra på ett säkert sätt. Lunds universitet har en sida som samlar alla nyhetsartiklar, experter och goda initiativ inom universitetet som är relaterade till corona-krisen här: www.lu.se/corona-krisen (ny flik).Rymdäventyr. raketer och livet

V25 och V29

Vi undersöker universum från solsystemet till Big Bang och funderar på om det finns liv i universum.

Under rymdveckorna utforskar vi vårt Universum. Vi lär oss om planeter, stjärnor, galaxer och talar om vad som krävs för att resa ut i rymden och hur en astronaut förbereder sig för en rymdfärd. Vi ser en visning i planetariet, tittar i teleskop, och gör egna experiment där vi lär oss hur astronomi går till och hur forskarna gör för att ta reda på om det finns liv någon annanstans i universum.

För drygt 50 år sedan inträffade månlandningen, vi följer upp vad som hänt sedan dess genom olika projekt som, Lunar X-prize, växthus på månen, rymdturism och enkelbiljetter till Mars.

Vi ger oss även ut på äventyr utanför Vattenhallen för att lära oss ännu mer kring rymden. 


Matematik, programmering och robotar

V26 och V30 - Fullbokat

Vilka robotar kommer finnas i vardagen om 10 år, hur styrs de samt vilka funktioner kommer de att ha?

Under veckan kommer vi att lära oss att programmera och hur robotar kan styras på olika sätt. Vi kommer även att fundera vidare på hur vi kan utveckla våra förmågor inom matematiken bakom programmering. Bland annat kommer vi att testa dansprogrammering, Kojo, Edison, Makey Makey, Lego Mindstorms och Micro:bit. Vi bygger egna enklare robotar och pratar om sekvens, styrning och om skillnaden mellan block- och textprogrammering.

Tillsammans funderar vi ut kluriga idéer och lösningar på hur vardagen kan förändras och förbättras för människan med hjälp av robotteknik. Vi ger oss även ut på äventyr utanför Vattenhallen för att lära oss ännu mer inom programmering och matematik. 

Bild: Rullande Hypocycloid, Greg Egan.


Jorden, klimatet och framtiden

V27 och V31 

Hur påverkar jorden människans sätt att leva och hur påverkar människan jorden samt vilka tekniska uppfinningar behövs i framtiden för att vi ska må bra tillsammans?

Under denna vecka fördjupar vi oss i tekniska uppfinningar och jordens utveckling. Tillsammans funderar vi ut finurliga lösningar på hur människan och jorden bättre kan ta hand om varandra. Vi experimenterar, tar fram idéer till nya uppfinningar eller utvecklar tidigare tekniska uppfinningar. Bland annat så testar vi att bygga fruktbatterier, egna vindkraftverk, tillverka globala-målen-loppor, tar del av utställningen om jorden och vi lär oss om hur Vattenhallens stora vattenkraftverk fungerar.

Tillsammans funderar vi ut smarta tekniska lösningar i vardagen som gynnar mänskligheten och som samtidigt tar hand om vår jord. Vi ger oss även ut på äventyr utanför Vattenhallen för att lära oss ännu mer om jorden och klimatet genom tiderna.
 


Kemi, experiment och människan

V28 och V32 - Fullbokat

Hur påverkar kemin vår vardag, människans sätt att leva och vilka nya upptäcker inom kemin behövs i framtiden för att vi ska må bra tillsammans?

Under denna vecka fördjupar vi oss i kemi och spännande experiment. Tillsammans laborerar vi och funderar ut finurliga sätt på hur människan bättre kan ta hand om sig själv och varandra. Vi experimenterar, tar fram idéer till nya upptäckter och uppfinningar eller utvecklar idéer som redan finns. Bland annat så testar vi att göra egen hudsalva, badbomber, skumsläckare, extraherar DNA, tar del av utställningen mag-tarmkanalen och vi lär oss om hur Vattenhallens nya utställning om hjärnan får oss att må bra.

Tillsammans funderar vi ut smarta lösningar i vardagen som gynnar mänskligheten och som samtidigt får varje individ att må bra. 
 Med stöd av Axis

Axis Communications har i år bidragit till att göra sommarskolan roligare genom att skänka en mikrofonkonsoll och utomhushögtalare.


Sidansvarig: web@vattenhallen.lu.se | 2021-09-09