lu.se

Vattenhallen Science Center

Lunds universitet

Denna sida på svenska This page in English

Utställningen Unga Forskare

Utställningen Unga Forskare är Sveriges största vetenskapsmässa och tävling för gymnasieprojekt inom naturvetenskap, teknik och matematik. Det är en möjlighet att lyckas bättre med sitt gymnasiearbete, och en chans för dig som vill att ta ditt projekt ett steg längre.


Digitala Utställningen Unga Forskare 2021

Semifinal

Digital plats: Vattenhallen Science Centre bjuder in deltagarna till Zoom-möte

Datum: Torsdagen den 18 februari 2021

Finalveckan De 55 bästa projekten från hela landet går vidare till finalen 22-29 mars. Du presenterar ditt projekt i en digital monter för besökare från hela Sverige och ta del av pass och sociala aktiviteter online.

Besökare får också titta på finalprojekten, ställa frågor till utställarna, och möta våra samarbetsuniversitet och högskolor. 

Välkomna! 
 

Informationsblad Digitala Utställningen Unga Forskare 2021 
(pdf 2,53 MB, ny flik) 
 

Digital monterutställning av forskning i framkant 
Lärosäten och företag presenterar ny, banbrytande forskning och framtida tillämpningar i digitala montrar där elever kan lära sig mer, inspireras och ställa frågor.


Digitala tävling 2020

Den digitala versionen av tävlingen i Utställningen Unga Forskare publicerade vinnaren måndagen den 6 april 2020  i sociala medier och på hemsidan. 

Viktig information

Med anledning av nuvarande spridning av coronaviruset har Unga Forskare tagit beslut att ställa in finalveckan i Stockholm som skulle ha gått av stapeln vecka 14, 2020.

Beslutet grundas på aktuella regler och riktlinjer från myndigheterna och av hänsyn till våra deltagares, volontärers, medarbetares och besökares hälsa och säkerhet.
Tävlingen kommer att genomföras, men det kommer att ske på annat sätt än fysiskt på plats, t ex digitalt. 

Vi har även tagit beslut om att ställa in samtliga internationella resestipendier under 2020. Priserna kommer att ersättas med andra aktiviteter. 

Vi beklagar att vi behövt ta det här beslutet. Vår gemensamma säkerhet, och att bidra till att begränsa smittspridningen, är av högsta prioritet för oss.


Utställningen Unga Forskare 2019

Semifinal

Plats: Vattenhallen Science Centre i Lund 

Datum: Tisdag 5 mars 2019

Finalveckan av Utställningen Unga Forskare 2019 hålls på Tekniska museet i Stockholm. Här samlas Sveriges allra skarpaste gymnasieelever med välgjorda och spännande projekt. Våra 55 finalistprojekt ställer ut öppet för allmänheten på Tekniska museet 27-28 mars.

Allmänheten och skolklasser (åk9-gymn)uppmuntras varmt att besöka utställningen. Ta chansen att kika på de bästa projektarbetena i Skåne! Tanken är att yngre gymnasieelever här ska kunna inspireras av spännande gymnasiearbeten. 

Välkomna! 


Utställningen Unga Forskare 2018

Finalveckan av Utställningen Unga Forskare hölls den 20-23 mars 2018 på Tekniska museet i Stockholm. Här samlades Sveriges allra skarpaste gymnasieelever med välgjorda och spännande projekt. 55 finalistprojekt ställde ut. Se finalen på YouTube (ny flik). Semifinalen genomfördes i Vattenhallen torsdagen den 1 mars 2018.

Vi gratulerar de skånska stipendiaterna -pressmeddelande - Sveriges unga forskningslandslag Vinnare 2018 (ny flik). 

Alla gymnasieelever som har gjort ett gymnasiearbete inom naturvetenskap eller teknik kan delta i Utställningen. Ett antal projekt går vidare till semifinal på Vattenhallen i Lund. De bästa projekten går sedan vidare till den nationella finalen på Tekniska museet i Stockholm. Där får utställarna träffa likasinnade ungdomar, ta emot respons på sitt arbete från såväl forskare som företagsrepresentanter, gå på studiebesök och föreläsningar och inte minst, tävla om mycket prestigefyllda priser. Vi delar ut Svenska Juniorvattenpriset och stipendieresor till bland annat de internationellt ansedda utställningarna Intel International Science and Engineering Fair, China Adolescents Science and Technology Innovation Contest, EU Contest for Young Scientists, International Sustainable World Project och International Wildlife Research Week. 

Nytt för i år var att också lärarna kunde anmäla sig till en inspirations- och fortbildningsdag "Planeter och liv i universum" i anslutning till semifinalen i Vattenhallen. Denna anornades i samverkan med Utställningen Unga forskare, Vattenhallen och Kungliga Vetenskapsakademien.


Utställningen Unga Forskare 2017

Den regionala deltävlingen av Utställningen Unga Forskare 2017 i Lund avgjordes i Vattenhallen den 7 mars 2017. Den nationella finalen hölls i Stockholm 27-30 mars 2017, se finalen på YouTube. (ny flik)

Vad är Utställningen Unga Forskare? 

Alla gymnasieelever som har gjort ett gymnasiearbete inom naturvetenskap eller teknik kan delta i Utställningen. Ett antal projekt går vidare till semifinal på Vattenhallen i Lund. De bästa projekten går sedan vidare till den nationella finalen på Tekniska museet i Stockholm. Där får utställarna träffa likasinnade ungdomar, ta emot respons på sitt arbete från såväl forskare som företagsrepresentanter, gå på studiebesök och föreläsningar och inte minst, tävla om mycket prestigefyllda priser. Bland annat delas det ut stipendieresor forskningsläger på MIT i Boston samt de internationellt ansedda utställningarna Intel International Science and Engineering Fair, China Adolescents Science and Technology Innovation Contest och EU Contest for Young Scientists.Integer.


Regionsfinal i Vattenhallen 2016

Den regionala deltävlingen av Utställningen Unga Forskare 2016 i Lund avgjordes i Vattenhallen den 11 mars 2016. 

Vi gratulerar de skånska stipendiaterna som utsågs den 7 april i Stockholm. Se finalen på YouTube (ny flik)
  

Jonna Karlberg, Procivitas privata gymnasium, Malmö som med sitt arbete Verifying the Chemical Characterization and Botanical Origin of  Burmese Ambers by Cl3 NMR Spectroscopy mottog två stipendier: 

Intel International Science and Engineering Fair (Intel ISEF) med juryns motivering: En gedigen insats i att på ett innovativt sätt använda NMR fOr att lösa geologiska problem.

samt 

Naturhistoriska riksmuseets utmärkelse för särskilt framstående arbete inom området biologisk mångfald. Juryns motivering: I sökandet efter ledtrådar till biodiversiteten i svunna ekosystem genom analys av den kemiska sammansättningen av bärnsten i på ett tvärvetenskapligt och innovativt sätt har utnyttjat etablerad kemisk analysteknik i ett nytt sammanhang.   

Daniel Jacobsson, Malmö Borgarskola, Malmö fick motta stipendiet China Adolescents Science and Technology Innovation Contest (CASTI C} för sitt arbete Kaffespill - Beror det på resonans? 


Regionsfinal i Vattenhallen 2015

Den regionala deltävlingen av Utställningen Unga Forskare 2015 i Lund avgjordes i Vattenhallen den 3 mars 2015. 

Vi gratulerar våra skånska stipendiater som utsågs den 26 mars i Stockholm. Se finalen på YouTube (ny flik)

Evelina Danielsson, Katedralskolan, Lund som fick stipendiet International Wildlife Research Week (IWRW) för sitt arbete Plant Movement. 
Juryns motivering: ”Energiskt, självständigt och spännande arbete.” 

Emma Hofko och Hilda Stifors, ProCivitas Privata Gymnasium, Helsingborg som fick motta stipendiet ASU Walton Sustainability Solutions Initiative för sitt arbete Clean Water for Everyone. 


Regionsfinal i Vattenhallen 2014

Plats: Vattenhallen Science Centre vid Lunds Tekniska Högskola 

Datum: Tisdag 11 mars 2014

Information
Den regionala deltävlingen av Utställningen Unga Forskare 2014 i Lund avgörs i samarbete med Vattenhallen Science Centre och Lunds Tekniska Högskola. Projektarbeten från Skånes gymnasieskolor ställer ut och deltagarna tävlar om att få åka på den nationella finalveckan i Stockholm och där få tävla om priser till ett sammanlagt värde av cirka en halv miljon kronor. Vi hälsar dig redan nu varmt välkommen! 

Se finalen på YouTube (ny flik)